5 praktische tips om uw energieverbruik te verlagen

De steeds maar stijgende energieprijzen zijn de afgelopen dagen en maanden niet meer weg te denken uit onze dagdagelijkse realiteit. Gezien de goedkoopste energie nog steeds de energie is die u niet verbruikt, bundelde ECO2050 5 praktische tips om uw energieverbruik of de kosten onmiddellijk te verlagen. Onze coöperatieve vennootschap wenst namelijk niet alleen bij te dragen aan de energietransitie, maar ook mee te werken aan duurzame oplossingen voor de huidige maatschappelijke uitdagingen zoals een duurzaam energiebeleid.

1. Kijk na of uw gasketel een ECO-stand heeft en stel deze in. In deze stand wordt de warmtewisselaar niet continue warm gehouden en springt het gas alleen aan wanneer er vraag is naar warm water. Gebruik ook voor andere toestellen zoals de vaatwasser of wasmachine zoveel mogelijk de ECO-stand.

2. Verwarmt u via radiatoren? Maak gebruik van radiatorfolie. Zo vermijdt u dat een deel van de afgegeven warmte verloren gaat via de buitenmuren. Het is goedkoop in aanschaf, eenvoudig aan te brengen en het houdt de warmte beter binnen.

3. Heeft u zonnepanelen? Stem uw verbruik af op de zon! Maar ook hier geldt: verbruik enkel die energie die u effectief nodig heeft. Voor de energie die u op het net plaatst, krijgt u namelijk een terugleververgoeding of injectietarief.

4. Gebruik zo veel mogelijk de microgolf i.p.v. de oven. Deze verbruikt veel minder energie. Gebruikt u alsnog de oven? Schakel hem dan een kwartiertje vroeger uit. De oven blijft nog geruime tijd op temperatuur. 

5. Controleer alle ruimtes in uw huis op sluimerverbruik. Het lampje van de tv dat blijft branden, de computer met randapparatuur, het klokje op uw oven of microgolf, laders die onnodig in het stopcontact blijven zitten,... Hoeveel energie dergelijke toestellen verbruiken kan u nagaan via een energiemeter. Om het verbruik tegen te gaan, kan u gebruikmaken van een stekkerblok met een aan/ uit schakelaar. Er bestaan ook stand-by killers die de stroomtoevoer naar het toestel uitschakelen wanneer dit in stand-by modus staat. 

Heeft u nog bijkomende energiebesparende tips die we kunnen delen? Stuur ze ons door via welkom@eco2050.be, zodat we ze in een volgende artikel kunnen opnemen!