Deel 2: praktische tips om uw energieverbruik te verlagen

In een eerder artikel deelden we praktische tips om uw energieverbruik of de kosten onmiddellijk te verlagen. We riepen op om bijkomende energiebesparende tips door te sturen, opdat we deze zouden kunnen delen. Hieronder selecteerden we de 5 meest impactvolle tips voor een duurzaam energiebeleid in uw woning.

1. Stel de thermostaat van uw verwarming zo optimaal mogelijk in. Door de instellingen vooraf te programmeren, verwarmt u enkel wanneer het echt nodig is. Gaat u bijvoorbeeld door de week op een vast uur naar bed? Stel uw thermostaat dan zo in opdat de verwarming reeds een uur op voorhand uitgeschakeld wordt. De thermostaat een graadje lager instellen kan overigens ook al een grote impact hebben op uw energiefactuur.

2. Verwarmt u via vloerverwarming? Check of de circuits optimaal zijn ingesteld op de warmtevraag in de verschillende ruimtes in uw huis. Bijkomend: vermijd het gebruik van vloerbedekking zoals matten (bijvoorbeeld in de badkamer) wanneer u vloerverwarming heeft. Deze houden de warmte immers tegen waardoor de vloerverwarming de warmte niet optimaal kan afgeven.

3. Heeft u mengkranen? Gebruik dan zoveel mogelijk koud water, bijvoorbeeld om uw handen te wassen. Indien uw kraan in het midden staat, tussen koud en warm in, zal er alsnog warm water gevraagd worden en verbruikt u energie.

4. Check uw energiecontract. Als u reeds een vast contract heeft, blijft u best waar u bent, met de huidige hoge tarieven is het nu geen goed moment om van leverancier te wijzigen. Indien u een variabel contract heeft, kan het wel zinvol zijn om de prijzen nog eens te vergelijken. Mogelijks biedt een leverancier een goedkoper contract aan indien u opteert voor online dienstverlening. Indien u zonnepanelen heeft én een slimme meter, houd dan ook zeker rekening met de terugleververgoeding die u ontvangt voor het overschot dat u terug op het net plaatst. Ten slotte kan u ook het elektriciteitstarief van Aspiravi Energy in uw vergelijking mee opnemen, zij bieden contracten aan voor coöperanten van ECO2050!

5. Last but not least: heeft u overal in huis reeds ledlampen? Zelfs als uw oude lampen het nog doen, verbruiken ledlampen altijd veel minder elektriciteit en ze hebben bovendien een langere levensduur.

Heeft u tot slot nog bijkomende energiebesparende tips die we kunnen delen ? Stuur ze ons door via welkom@eco2050.be, zodat we ze in een volgend artikel kunnen opnemen!