Drones gespot in offshore windpark Rentel

Kan de inspectie en het onderhoud van windmolenparken veiliger en efficiënter verlopen met drones? Dat werd de voorbije maanden getest in het offshore windpark Rentel.Kan de inspectie en het onderhoud van windmolenparken veiliger en efficiënter verlopen met drones? Dat werd de voorbije maanden getest in het offshore windpark Rentel.

Testen met drones

Er werd (onder andere) getest of drones ingezet kunnen worden om gereedschap af te zetten op een substation van een windmolenpark. Nu gebeurt dit met kleine bootjes. Dat kan sneller en veiliger met drones. Er zijn tientallen toepassingen voor drones. Nu worden de bladen van de windmolens op vaste tijdstippen op scheurtjes of roest gecheckt door mensen die naar boven klimmen. Dat kan even goed via drones. 

De testen waren succesvol en het is de bedoeling om binnen 1,5 à 2 jaar drones op regelmatige basis in te zetten om een aantal taken sneller en vooral veiliger te laten verlopen.

Rentel

Rentel telt 42 windturbines van 7,35 MW. Het totale geïnstalleerde vermogen van het park bedraagt 309 MW en het produceert jaarlijks CO2 vriendelijke elektriciteit voor zo’n 300.000 gezinnen.

Bron: De Tijd

© Foto: Otary