België kent aanzienlijke groei in hernieuwbare energie: 28,2% in 2023
België heeft opmerkelijke vooruitgang geboekt op het gebied van hernieuwbare energie, waarbij het aandeel in de nationale elektriciteitsmix in 2023 is gestegen tot 28,2%, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 19,8% in 2022. Deze positieve ontwikkeling is het resultaat van zowel een verminderd elektriciteitsverbruik als een substantiële toename van de opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen.
Volgens gegevens van Elia, de Belgische netbeheerder, werd er in 2023 in totaal 21,5 terawattuur aan zonne- en windenergie opgewekt. Een indrukwekkende toename van 23% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze toename is het gevolg van de gunstige weersomstandigheden en een groei van de capaciteit. De elektriciteitsmix vertoonde een evenwichtige verdeling, waarbij 18,7% afkomstig was van windenergie en 9,5% van zonne-energie.
Hoewel kerncentrales nog steeds het grootste aandeel behouden met 41,3%, gevolgd door gascentrales met 25,2%, is het bemoedigend om te zien dat het aandeel van deze traditionele bronnen aanzienlijk is afgenomen in vergelijking met 2022. Toen was dat nog 74,2%. Deze verschuiving weerspiegelt de tastbare resultaten van de energietransitie, met een totale daling van 7,7% in het afgelopen jaar.
Volgend op deze mooie resultaten kijken we graag vooruit naar de nieuwe windparken die gebouwd zullen worden in de Belgische Noordzee. Wij houden ons eraan u te informeren over de Prinses Elisabethzone (PEZ). Eind februari heeft de regering namelijk de veilingcriteria voor de concessie van een nieuw windpark vastgelegd.
Deze concessie van 700 MW zal de eerste worden van drie nieuwe windparken in de Prinses Elisabethzone tegen 2030. Een belangrijk element in deze criteria is dat er een maximumsubsidie vastgelegd werd. De overheid voorziet in een prijsgarantie, een soort bijpascontract in twee richtingen. Zakken de stroomprijzen onder die drempel, dan past de overheid het verschil bij. Liggen de marktprijzen hoger, dan moet de ontwikkelaar het surplus afdragen. Om in aanmerking te komen voor de concessie zullen kandidaten een prijsgarantie kunnen vragen van maximaal 95 euro per megawatt uur.