De bijzondere wereld van geïntegreerde zonnepanelen

In het kader van een coöperantenactiviteit werden onze coöperanten begin deze maand ondergedompeld in de bijzondere wereld van geïntegreerde zonnepanelen bij Soltech.️ Een zeer boeiende namiddag vol hoogtechnologische weetjes en snufjes die onze visie op duurzaamheid verder verrijkt hebben. Na een inleiding over de geschiedenis van Soltech en de huidige werking, zetten de coöperanten koers naar de productiehal. 

Hier zagen we met eigen ogen hoe de vakkundige medewerkers van Soltech stap voor stap geïntegreerde zonnepanelen produceren. We leerden dat de terugverdientijd voor een gevel met geïntegreerde zonnepanelen ongeveer 4 tot 6 jaar bedraagt. Dat ze bij Soltech niet over één nacht ijs gaan, werd ook duidelijk. Ze testen hun geïntegreerde zonnepanelen op alle mogelijke condities om er zeker van te zijn dat ze perfect werken. Een voorbeeld van een zogenaamde stresstest: blootstelling aan temperaturen van -40°C tot +85°C.

Volgend jaar zal Soltech haar productieproces verder automatiseren. Op heden produceert het bedrijf per maand zo'n 1500 m² aan geïntegreerde zonnepanelen. De nieuwe machines die er in het voorjaar van 2024 aankomen, zullen het productievermogen van het bedrijf in grote mate doen toenemen, tot zo'n 5000 m² per maand.

Tot slot wensen we de aanwezige coöperanten te bedanken voor hun enthousiasme en leergierige vragen. In 2024 hopen we u (opnieuw) te mogen verwelkomen tijdens een volgende activiteit.