Innovatieve onderwatertechnologie belooft goedkopere offshore windenergie

In Noorwegen wordt een innovatieve oplossing onderzocht, met het potentieel om de kosten van offshore windenergie aanzienlijk te verlagen. De Subsea Collector, ontwikkeld door het gerenommeerde Noorse ingenieursbureau Aker Solutions, ondergaat momenteel een veelbelovend pilotproject bij het Marine Energy Test Centre (METCentre) langs de Noorse kust.

Het stervormige ontwerp van de Subsea Collector (zie afbeelding) biedt een alternatief voor de traditionele bekabeling van offshore windparken. In tegenstelling tot het gebruikelijke systeem van grote kabels die turbines met een bovengronds transformatieplatform verbinden, wordt de Subsea Collector onder water geplaatst, in het hart van het offshore windpark. Tentakelachtige kabels verspreiden zich vanuit dit centrale onderzeese station naar de individuele windturbines, terwijl één enkele kabel het onderzeese station verbindt met de kust. De Subsea Collector zal in eerste instantie twee drijvende windmolens met elkaar en met de kust verbinden. In 2026 komen daar nog eens vijf drijvende windmolens bij.

De voordelen van deze technologische doorbraak zijn legio. Voor drijvende windparken, die moeten kunnen meedeinen met de golven, biedt de Subsea Collector aanzienlijk meer flexibiliteit bij het positioneren van turbines. Bovendien zorgt deze baanbrekende ontwikkeling ervoor dat er kortere kabellengtes per turbine nodig zijn, wat niet alleen de installatietijd verkort, maar ook de kosten van een windpark van 1 gigawatt, kan verminderen met wel 10 procent, volgens Aker Solutions.

Bron: Change Inc.