Juli was recordmaand voor windenergie

Nog nooit werd er in een zomermaand zoveel windenergie opgewekt als afgelopen juli, het was dan ook een recordmaand. Dat blijkt uit cijfers van stroomnetbeheerder Elia. Ondanks het kwakkelweer was juli overigens ook een relatief goede maand voor zonne-energie. 

De offshore cijfers - de windenergie die wordt opgewekt via windparken aan zee - liegen er niet om. Dit jaar werd in juli 692 Gigawattuur opgewekt, een stuk meer dan het vorige record (405 GWh in 2021). De afgelopen twee jaar zijn er geen windparken bijgekomen op zee, de stijging is dus volledig te wijten aan het weer. De productie uit windenergie ligt in het voor- en najaar evenwel nog hoger, maar voor de zomermaanden kan er van een record gesproken worden.

Ook wat betreft zonne-energie is juli geen slechte maand geweest. Er werd zo'n 905 Gigawattuur opgewekt, wat net iets lager ligt dan vorig jaar (936 GWh), maar wel duidelijk hoger is dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar (623 GWh). Uit cijfers van het KMI blijkt dat de globale zonnestraling wel lager was dan normaal: 140,1 kWh/m² in juli 2023 ten opzicht van de normale waarde van 153,3 kWh/m². Verklaring voor de stijgende cijfers is dus het toenemende aantal geïnstalleerde zonnepanelen

Bronnen: VRT nieuws, TVL & KMI